Halbe-Kooter-Castricum-Manuele-Therapie-Onderrug

Door pijn gaat u anders bewegen. In eerste instantie is dit heel wenselijk, dit geeft het aangedane weefsel de kans om rustig de ontstekingsfase door te komen en het herstel op te starten. Daarna is het echter belangrijk dat het herstellende weefsel weer wordt belast op een manier die bijdraagt aan de functie zoals hij was voor de blessure.

Aanpassen houding, mogelijke gevolgen

Uit onderzoeken blijkt echter dat het kan gebeuren dat het nieuwe aangeleerde beweegpatroon ook na het verdwijnen van de pijn in stand wordt gehouden. Dit leidt er in eerste instantie toe dat het herstellende weefsel niet de juiste krachten te verwerken krijgt om optimaal te herstellen en mogelijk zwakker blijft. Deze zwakte maakt het weefsel kwetsbaarder voor het opnieuw krijgen van een blessure en het lijf kan daar weer op reageren door een pijnsensatie te geven door de (dreigende) weefselschade.

Anders bewegen, nieuwe klachten

Tevens kan het aangeleerde beweegpatroon ervoor zorgen dat andere structuren overmatig worden belast en niet de tijd hebben gekregen om zich daaraan aan te passen. Bijvoorbeeld, u loopt een blessure op aan de voorzijde van uw heup, om de pijn niet op te wekken strekt u het been minder ver naar achteren zodat de rek op het pijnlijke weefsel beperkt blijft. De voorzijde van de heup begint goed te herstellen, maar het bewegen van de heup naar achteren is nog steeds aangepast om de eerdere pijn niet op te wekken. Hier gaat wat tijd overheen, de heup vindt het normaal dat het minder strekt, maar voor een goed looppatroon is er toch een mate van strekking nodig. De onderrug gaat zich extra strekken om toch ‘normaal’ te kunnen bewegen, maar is dit niet gewend en raakt overbelast. U krijgt vervolgens pijn in de rug die misschien wel erger is als de pijn aan de heup. Het gaat van kwaad tot erger…

Oorzaak pijn kan vanuit ander gewricht komen

Mogelijk zoekt u hulp voor de pijn in de rug en wordt aan de rug behandeld, terwijl de heup nog steeds beperkt is. Het herstel van de rug gaat niet zoals gewenst en de tijd vliegt voorbij samen met alle mooie avonturen die er gemist zijn.

Specialistische fysiotherapie die zowel naar de oorzaak als de gevolgen kijkt is zodoende niet enkel belangrijk bij complexe klachten. Ook het herstel van een ogenschijnlijk eenvoudige blessure vereist een professionele aanpak om te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe blessures ontstaan als gevolg van eerder letsel. Een goed herstel is meer dan enkel de afwezigheid van pijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

© Copyright - Halbe Kooter